Tudnivalók

Gipszkartonozás önállóan

A gipszkartonozás nem tartozik a legnehezebb munkák közé, ezért akár önállóan is kivitelezheted. Persze ha úgy érzed, hogy inkább fordulnál profikhoz, egy rutinos gipszkartonos segíthet a kivitelezésben.

A gipszkartonozás azért egyszerű, mert az anyag könnyen vágható és emelhető, így nincs szükség nagy fizikai erőre a munkához. Odafigyelésre és pontosságra viszont mindenképpen szükséged lesz: a gipszkarton elfed, szigetel és több részre bontja a teret – ehhez viszont precíz kivitelezés kell.

Fontos tehát, hogy megismerd a gipszkartonozás menetét és szabályait.

A gipszkartonozás menete

A gipszkartonozás lépésről lépésre zajlik, és fontosak az előkészületek, azaz, hogy a megfelelő gipszkarton profilokat, csavarokat és lapokat szerezd be. Más gipszkarton való tetőtér beépítésére és más a fürdőszobába.

1.) Gipszkarton szerkezet előkészítése

A gipszkarton szerkezet gipszkarton profilokból áll. Ezek olyan szerkezetek, amelyek rögzíthetők fémhez vagy fához is, anyaga pedig legtöbbször fém (horganyzott acél, ha fontos a vízálló-képesség). Ezekbe a szerkezetekbe kerülnek majd a gipszkarton lapok. Az egész gipszkartonozás alapja a szerkezet megtervezése.

Lemezolló segítségével a szerkezetet is méretre vághatod!

2.) A gipszkartonprofilok rögzítése

Ezek a gipszkartonprofilok nem állnak meg maguktól: a szerkezetet is hozzá kell rögzítened a falhoz, mennyezethez, vagy a padlóhoz.

A profilokon látsz majd lyukakat, de nem szükséges minden lyuknál rögzíteni a szerkezetet. Az ideális/átlagos távolság kb. 60-80 centiméter a rögzítési pontok közt. A rögzítéshez használj lemezcsavarokat!

3.) Egyszerű és élvezetes a gipszkarton vágása

A gipszkarton méretre szabása nehéz feladatnak tűnhet, de nekünk talán a kedvenc részünk a folyamatban. Itt nagyon precíznek kell lenned: jelöld be a pontokat, ahol el kell vágnod majd a gipszkartont, majd kösd össze őket. Igyekezz a 90 fokos szög bezárására törekedni vágáskor (vagy olyan szögre, amit a falfelület megkövetel). Ha nincs kéznél vízmérték, használd a profilszerkezet egy darabját (de sose egy másik gipszkarton lapot, mert az nem elég egyenes).

Ha kész a vonal, vágd be a lapot, majd egyszerűen törd csak el. Nagy eséllyel a vonal mentén fog eltörni, de ha biztosra akarsz menni, akkor akár a gipszkarton lap mindkét oldalán végezd el pontosan a mérést és a bevágást.

Ha csak 1-2 millimétert tévedtél, azt könnyen tudod majd orvosolni gipszkarton gyaluval.

Egy másik megoldás, ha gipszkartonlap fűrészt használsz, ennek beszerzése viszont plusz költséget jelenthet.

4.) A gipszkarton rögzítése gipszkarton csavarokkal

A méretre vágás után még mindig a mérés marad a főszerepben. A gipszkarton csavarokat 20-25 centiméterenként szükséges elhelyezned, a lap szélétől való 1-1,5 centiméternél kezdve.

Ezt azért fontos kiszámolni, mert a csavarozást a gipszkarton közepénél kell elkezdened, majd onnan haladnod a szélei felé. Erre azért van szükség, hogy ne érje túlzott mértékű feszültség a gipszkartont, azaz ne szakadjon le a széle a csavar elhelyezése után.

Milyen csavarokat használj?

Speciális gipszkarton csavarok kaphatók erre a célre, 3,5 mm átmérővel. Ezeket az önmetsző csavarokat bármikor használhatod. A hosszúság tekintetében favázhoz való rögzítéshez kaphatóak 20 mm-es, fémvázhoz rögzítéshez pedig 10 mm-es csavarok.

Figyelj arra, hogy a gipszkartonlap semmiképpen se szakadjon át csavarozás közben.

Röviden:

  1. Jelöld be a leendő csavarok helyeit
  2. Illeszd a gipszkartont a szerkezethez
  3. Kezdj el csavarozni!

4.) A gipszkarton szigetelése

A gipszkartont tudod szigetelni kőzetgyapottal, üveggyapottal vagy egyéb, általános hő- és hangszigetelő anyagokkal. Fontos a jó minőségű szigetelőanyag használata, amivel kapcsolatban már mindenképp érdemes szakértőhöz fordulnod, vagy bővebben tájékozódnod.

5.) Utolsó simítások

Ha helyükre kerültek a gipszkarton lapok, jöhetnek a befejező munkálatok: rakd fel az élvédőket, csiszold le a lapokat, tüntesd el a hézagokat és az esztétikai hibákat, például a csavarfejeket.

Ezután igény szerint lefestheted, vagy burkolhatod (csempével, tapétával, stb.) a gipszkartont. A csempézés és a tapétázás is egyszerű feladat, hiszen a csiszolt gipszkarton tökéletesen sima alapot ad a burkolásra.

Gipszkartonozás előnyei, használata

A gipszkartonozás több területen is alkalmazható, és nem csak ebben rejlik minden előnye. Szigetelőanyagokkal együtt remek szigetelő, ehhez képest viszony könnyen és gyorsan applikálható: bárhová.

Készülhet belőle:

  • Gipszkarton fal
  • Válaszfal
  • Álmennyezet
  • Előtétfal

A gipszkarton mögött könnyen elvezetheted az elektromos vezetékeket, továbbá a falazásnál jóval kevesebb építési hulladékot termel, úgyhogy nem kell miatta az egész házat átrendezned és mindent letakarnod.

Mi az a gipszkarton válaszfal?

Ha egy nagyobb teret szeretnél több részre osztani, akkor válaszfalat kell építened. A válaszfal lényege nem a hő-és hangszigetelés hanem a térelválasztás. Dolgozósarkot, gardróbot, tárolót, spájzot alakíthatsz ki gipszkartonozás segítségével. A hagyományos válaszfalhoz képest egy sokkal olcsóbb és gyorsabb megoldást jelent.

Mi az az előtétfal?

Az előtétfal nem egy teret oszt több részre, hanem közvetlenül egy meglévő fal mellett készül el, hogy elfedje annak hibáit, vagy esetleg egy plusz szigetelő réteget képezzen. Ha szabálytalan, görbe falakat szeretnél kijavítani, akkor előtétfalat érdemes használnod.

Ebben könnyen elvezetheted az elektronikai kábeleket is, ha pedig utólag változtatnál valamin, jóval könnyebb a bontása és újraépítése/javítása, mint egy normál falé.

Mi az a szárazvakolás?

A szárazvakolás készítése gipszkartonnal hasonló, mintha előtétfalat készítenél. Ekkor a gipszkartont hozzáragasztod a falhoz (vályoghoz nem szabad, mert annak lélegeznie kell). Ilyenkor nincs szükséged gipszkarton profilokra, utólagos glettelésre: a ragasztó megkötése után a felület egyből festhető vagy tapétázható.

Álmennyezet kialakítása

Nagyon hasznos lehet álmennyezetet kialakítanod. Csökkenti a belmagasságot, világosítja a teret, komfortérzetet adhat. Emiatt a befűtendő hely is kisebbé válik, javítva ezzel a hőszigetelést és csökkentve a téli számláidat.

Gipszkartonozás árak

A gipszkartonozás ára több dologtól függ:

  • a munkát végző személyétől (azaz, hogy magad csinálod, vagy mesterember)
  • a gipszkarton szükséges típusától
  • a helyiség páratartalmától
  • a falfelület állapotától
  • a szigetelőanyagoktól
  • a felhasználandó gipszkarton mennyiségétől