Tudnivalók

Gipszkarton glettelés

A gipszkarton glettelés célja a hibák, lyukak és kiálló részek eltüntetése, a falfelület előkészítése a festésre. A gipszkartonból készült építészeti elemek glettelése kellő felkészüléssel akár saját kezűleg is elvégezhető. Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk a gipszkarton glettelés folyamatát és megismerheted a gipszkarton felületek minőségi osztályait.

Gipszkarton glettelés 4 lépésben

1.) Lépés: Gletteléshez szükséges eszközök, ragasztószalag és takarófólia elhelyezése

Ahhoz, hogy belekezdhess a gipszkarton glettelési munkálatokba, először a szükséges eszközöket és glettelő anyagot kell beszerezni. Mire van szükséged? Gletteléshez elengedhetetlen:

 • csiszolóvászon,
 • kézi csiszoló,
 • glettvas (sima vagy fogazott).
 • spakli (spatula),
 • takarófólia,
 • ragasztószalag,
 • glettelő anyag (glett gipsz),
 • víz,
 • üvegszövet,
 • vödör,
 • elektromos keverőgép vagy keverőszár.

A szükséges eszközök és építőanyag beszerzését követően kezdődhet a munka. A többi felújítási munkálathoz hasonlóan, a gipszkarton glettelés is sok porral jár. Ezért célszerű takarófóliával lefedni a munkaterületet, ragasztószalaggal lezárni az apró részeket és repedéseket. Ezekkel az egyszerű lépésekkel rengeteg időt takaríthatsz meg az utómunkálatok során.

2.) Lépés: Glettelő anyag előkészítése

A por formában kapható glettelő anyag csomagolásán a gyártó pontosan feltünteti a keverési arányt és azt, hogy mekkora falfelülethez elegendő. Kritikusan fontos, hogy a gyártói instrukcióktól ne térj el! A meghatározott keverési arányának megfelelő mennyiségű vízzel vegyítsd a glettelő anyagot. A vízbe keverd a glettelő anyagot és ne fordítva! Ehhez használd az előző pontban is említett vödröt. 2-3 perc elteltével kezdd el homogén masszává keverni a vizet és a glettelő anyagot! Ehhez használj elektromos keverőgépet vagy keverőszárat! Ha mindent jól csináltál, krémes, lágy konzisztenciájú, egységes állagú masszát kapsz a folyamat végén.

Fontos, hogy először kevesebb mennyiségű glett anyagot készíts elő! Gyakori hiba, hogy a túlzott mennyiségű glettelő anyagot nem tudják a száradási idő előtt a falfelületre felvinni és így kárba vész.

3.) Lépés: Gipszkarton glettelés

Miután elkészült a glettelő anyag, következhet a gipszkarton glettelés. Az első réteg felvitele az alábbi részlépésekből áll:

 1. Spakli és glettvas segítségével töltsd fel glettel a gipszkarton lapok közötti réseket, hézagokat! Törekedj arra, hogy egyenletes legyen a glett eloszlása!
 2. Illeszd be az üvegszövet csíkokat a résekbe!
 3. Ismét kenj egy adag glettet az üvegszövet csíkok tetejére!
 4. Végül pedig gletteld a kiálló csavarfejeket!

Az első réteg elkészült. Ha mindent megfelelően csináltál, akkor a falfelület síkjából nem áll ki glett maradvány. A glett száradási sebességét sok változó befolyásolhatja, általában egy nap alatt megszárad. Miután az első réteg teljesen megszárad, következhet a 2. réteg. Ezen fedőréteg célja, a gipszkarton falfelület simává tétele. Kövesd az alábbi részlépéseket:

 1. Tegyél a glettvasra a glettanyagból, majd a spaklival körültekintő módon kend a falra!
 2. Óvatos mozdulatokkal oszlasd szét a falon a glettelő anyagot! Használj határozott, simító mozdulatokat! Ügyelj arra, hogy egyenletes legyen a glett eloszlása!
 3. Az éleknél használhatsz fém élvédőt, a kapcsolódobozokat pedig érdemes ragasztószalaggal megóvni a szennyeződéstől!

4.) Lépés: Csiszolás

A 2. réteg felvitelét követően ismét szükséges megvárni a száradási időt. Ezt követően a végső lépés jön: a csiszolás. Ehhez használd az 1. lépésben felsorolt csiszolóvásznat és kézi csiszolót! A csiszolási folyamatnál kiemelten fontos, hogy azonos erővel végezd a mozdulatot. Így elkerülhető az egyenetlen falfelület kialakítása.

Elégedetlen vagy a végeredménnyel? Apró egyenlőtlenségeket látsz a gipszkarton fal felületen? A 3. és 4. lépés megismételhető többször a számodra kívánatos végeredmény eléréséhez.