Tudnivalók

Melyik gipszkarton profilt válasszam?

Az olyan gipszkartonból készült építészeti elemek, mint az álmennyezetek, tetőterek és aknafalak tartószerkezeteként általában horganyzott acél idomok használnak. Ezeket az acélprofilokat más néven gipszkarton profiloknak nevezzük. A gipszkarton profilok felrakása az egyik legfontosabb része a gipszkartonozási munkálatoknak.

Ha a gipszkartonozási feladatokat szakember segítsége nélkül, önállóan szeretnéd elvégezni, fontos, hogy megismerd a szárazépítészeti profil típusait és felrakásuk lépéseit. Alábbi cikkünkben hasznos tippeket és trükköket kaphatsz a sikeres gipszkarton profilozáshoz!

Mi az a gipszkarton profil?

gipszkarton profil jelenti a gipszkartonból készült építészeti elemek tartószerkezetét. A gipszkarton profilból kialakított vázra csavarozhatóak a gipszkarton táblák. A létrehozott vázba építhetőek hő- és hangszigetelő elemek, amelyekkel csökkenthető a hőveszteség és zajszennyezés. Rögzítő, toldó és sarokvédő kivitelben is kaphatóak, így több funkció betöltésére alkalmasak.

Az egyik legnépszerűbb gipszkarton profil alapanyag a horganyzott acél. Ez nem meglepő, hiszen a horganyzott acél alacsony tömegű, könnyen formálható és ellenálló. Mivel a horganyzott acélból készült elemekkel könnyen lehet dolgozni, így a gipszkartonozási folyamat egészét is lerövidítheti a megfelelő gipszkarton profil választása.

Ahhoz, hogy a falak, előtétfalak, mennyezetek szerkezeti vázához megfelelő gipszkarton profilt válassz, fontos, hogy megismerd a különböző típusokat.

Gipszkarton profilok felrakása: szárazépítészeti profil típusok

UW profilok (vízszintes vezetők)

A gipszkarton falak rögzítéséhez CW és UW gipszkarton profilokra van szükség. Az UW profilok, vagy más nevén vízszintes vezetők, melyeket a padló és a födém alsó síkjához kell rögzíteni az építendő falszerkezet egész hosszában. A vízszintes vezetőkbe kell beilleszteni a CW profilokat. A hangszigetelés érdekében célszerű szigetelő csíkokat használni.

Kínálatunkban megtalálható a MASTERPROFIL UW-50, 75 és 100-as profil, amely hidegen hajlított, horganyzott és mángorolt acéllemezből készült. Szerelt gipszkarton falszerkezetek, előtétfalak, takarásokhoz használt CW profilok fogadására alkalmas – padlóra vagy födém alsó síkjára rögzítendő – profil. Fontos, hogy az UW profilt maximum 80 cm-enként kell megfelelő – például beütőékes – dűbellel a fogadószerkezethez rögzíteni.

CW profilok

A CW profilok jelentik a váz függőleges rögzítő elemeit. A tartószerkezet oszlopaiként működnek és a vízszintes vezetőkhöz csatlakoztatva használhatóak. Mivel a CW profilok támasztják a borító lemezeket, így teherbírásuk jelentős.

Termékeink között megtalálhatóak a MASTERPROFIL CW-50, CW-75 és CW-100-as profilok, amelyek szintén hidegen hajlított, horganyzott és mángorolt acéllemezből készülnek.

UD és CD profilok

Az UD és CD profilokat gipszkarton álmennyezetek készítéséhez használják. Ezen profilok feladata a gipszkarton elemek rögzítése a plafonhoz. Míg az UD profilok a gipszkarton álmennyezetek és a keskeny előtétfalak fal közeli szegélyprofiljai, addig a CD profilok a nagyobb fesztávot segítenek áthidalni.

Függesztett álmennyezet vagy rejtett világítás készül? Akkor UD és CD profilok helyett, függesztő pálcákra van szükséged.

Termékeink között megtalálható a MASTERPROFIL UD-27, amely az álmennyezetek, tetőtér beépítések, keskeny előtétfalak fal melletti szegélyprofilja. 50 cm-ként előfúrt furatokon keresztül kell a fogadószerkezethez rögzíteni, a megfelelő testhanggátlás céljából öntapadó szigetelő szivacscsík alkalmazásával. Továbbá, oldalunkon elérhető a MASTERPROFIL CD-60, amely szerelt gipszkarton álmennyezetek, tetőtér beépítések, előtétfalak tartószerkezeteként használható. Mindkét termék hidegen hajlított, perforált, horganyzott és mángorolt acéllemezből készül.

UA profilok (“merev borda”)

Az UA profilokat ajtók beépítéséhez szokták használni. Kínálatunkban fellelhetőek a MASTERPROFIL UA-50, UA-75 és UA-100-as erősített merevítő profilok, amelyek szerelt válaszfalak szabadon álló függőleges falvégződéseinek, ajtónyílásainak merevítésére szolgálnak. Ahogy a fenti termékek, ez is hidegen hajlított, perforált, horganyzott acéllemezből készül.

Gipszkarton profilok méretei

A gipszkarton profilok számos méretben elérhetőek. Ahhoz, hogy a gipszkartonozási projektnek leginkább megfelelő méretű profilt válaszd, elengedhetetlen a pontos tervezés. Az alábbi táblázatban a cikkben bemutatott gipszkarton profilok pontos méreteit vetheted össze.

MASTERPROFIL UW-50 75 és 100-as profil

  • Hossz (cm): 400
  • Szélesség (mm): 50, 75, 100
  • Magasság / vastagság:
    • CE 06 profil: a DIN 18182-1:2007 szabvány szerinti „06”-os acél vastagsággal készülő profiloknak megfelelő alkalmazással.
    • CE 05 profil: a DIN 18182-1:2007 szabvány szerinti „05”-ös acél vastagsággal készülő profiloknak megfelelő alkalmazással.

MASTERPROFIL CW-50, CW-75 és CW-100-as profil

  • Hossz (cm): 260, 275, 300, 350, 400
  • Szélesség (mm): 50, 75, 100
  • Magasság / vastagság:
    • CE 06 profil: a DIN 18182-1:2007 szabvány szerinti „06”-os acél vastagsággal készülő profiloknak megfelelő alkalmazással.
    • CE 05 profil: a DIN 18182-1:2007 szabvány szerinti „05”-ös acél vastagsággal készülő profiloknak megfelelő alkalmazással.

MASTERPROFIL UD-27

  • Hossz (cm): 300, 400
  • Szélesség (mm): 27 × 28 × 27
  • Magasság / vastagság: Az UD és CD profilok esetében a magasság megegyezik, 27 mm mindkét esetben.

MASTERPROFIL CD60

  • Hossz (cm): 300, 400
  • Szélesség (mm): 27 × 60 × 27
  • Magasság / vastagság: Az UD és CD profilok esetében a magasság megegyezik, 27 mm mindkét esetben.

MASTERPROFIL UA-50, UA-75 és UA-100-as erősített merevítő profil

  • Hossz (cm): 300, 400
  • Szélesség (mm): 50, 75, 100

Összefoglalás

Ahhoz, hogy saját kezűleg végzett gipszkartonozási munkálatod sikeres legyen, kiemelkedően fontos, hogy a tartószerkezetet jelentő gipszkarton profilt megfelelően válaszd ki. Az UW és CW profilok leginkább gipszkarton falakhoz, az UD és CD profilok álmennyezethez, az UA profilok pedig ajtók rögzítéséhez használatosak.